Igor Bilák

Igor Bilák

Je jedným z otcov zakladateľov IKARA. Skúsenosti predtým naberal v spoločnosti dodávajúcej počítačové „železo“. Svoj voľný čas trávi veľmi aktívne. Medzi mnohým inými jeho aktivitami najnovšie vyniká vytrvalostný beh. Behá už viac ako dva roky. Spočiatku si chcel len tak zabehať, no dnes si to v behu pokojne môže rozdať aj s Forrestom Gumpom. Na jeseň 2010 sa odhodlal na košický polmaratón (21 km), na ktorom triumfoval tým, že dobehol do cieľa. Dnes je polmaratón pre neho brnkačka a zážitkový event. Nečudo, keď za mesiac nabehá 100 tréningových kilometrov. Na Bystrickom polmaratóne v septembri 2012 odbehol svoj osobný rekord: 02:01:37. Výzvou do budúcnosti (snáď už v r. 2013) bude zabehnutie košického maratónu.

Ako správny IT pracovník, si aj v takej prozaickej záležitosti, akou beh je, nenechá ujsť príležitosť zapojiť do deja moderné technické vymoženosti. Nejde tu o obuv s reaktívnym pohonom alá Rocketman, ale napríklad o kombináciu tenisiek Nike+  so senzorom Apple a prijímačom v iPode. A keďže má rád všetko zmerané, vypočítané, zaznamenané, zagrafované, zanalyzované, potvrdené, vyhodnotené a podčiarknuté, vyžíva sa v používaní aplikácie Running pre iPhone využívajúcej GPS, ktorá je napojená na server bežeckej komunity  nikeplus.nike.com.

Okrem iného ešte veľmi rád skúma limity fyzikálnych zákonov pôsobiacich medzi autom a ubiehajúcou vozovkou.

Ako hodnotíš s odstupom dvoch rokov svoje rozhodnutie začať sa venovať behu?

Moja vďaka patrí hlavne priateľom Marošovi a Erikovi, ktorí mi ukázali cestu k behu. Stále ma to baví minimálne tak ako iné záľuby, golf, či geocaching. No výhoda je, že bežať môžeš takmer kdekoľvek, kedykoľvek, nezávisle od sezóny, počasia. Stačí sa obliecť a obuť tenisky a vybehnúť. Skoro ráno, neskoro v noci, v mraze -10 stupňov, aj v daždi. Nohy bežia, telo monotónne pracuje a hlava je neuveriteľne čistá. Pri takomto behaní nemáš iného súpera, len samého seba. Neviem to popísať lepšie, ako bežec a spisovateľ Haruki Murakami v knihe „O čom hovorím, keď hovorím o behaní“ – odporúčam.