Peter Aitner

Peter Aitner

IKARO sa mu stalo materskou firmou v roku 2005. Pracuje ako servisný technik, administrátor, no skrátka, vŕta sa vo všetkom, čo pripomína počítač. Petra berie práca ako koníček, ktorý ho baví od strednej školy. Práve tu mu učarili prvé parné stroje: Atari, ZX Spectrum či PMD 85.

A odvtedy sa to s ním ťahá. Technika ho baví všeobecne. Hifi zariadenia, telefóny, fotoaparáty, TV sety, navigácie. V tom všetkom je doma. A v IKARE. Opravuje PC, notebooky a čo príde jedna radosť. Raz sa mu na opravu dostal do ruky laptop, z ktorého tiekla voda tak, ako keby mala. Prišlo sa na to, že niekto iniciatívny ten notebook vyumývala okenou. Nuž, čo. Peter vodu vylial, súčiastky osušil teplovzdušnou pištoľou, trochu sa v nich pohrabal, čo skapalo dokúpil a notebook ide možno dodnes.

Vo svojej praxi zaznamenal aj veľmi zaujímavý trend: v poslednom čase prichádzajú na opravu notebooky poliate červeným vínom. Že ako vie, že červeným vínom? Peter je jednoducho s technikou tak zžitý, že jeho inštinkty rozoznávajú aj vône kompozitných materiálov, z ktorý sú jednotlivé súčasti vyrobené. Preto rozoznať okenu  alebo červené víno, lahodiace harmonickou chuťou matičnej dosky podporenou buketom jemne korenistého procesora, je pre neho malina.

Tento trend však núti Petra zamýšľať sa nad skutočnosťou, čo za programy sa na tých notebookoch sledujú, keď sa pri nich pije červené víno. Petrove bádanie už pokročilo míľovými krokmi a prinieslo záver, že sú to programy takého charakteru, ktoré vyvolávajú prudké pohyby spôsobujúce vylievanie vína do spomínaného technického zariadenia. Zároveň však chce všetkých klientov ubezpečiť, že v oblasti výskumu obsahu programov zaujme nanajvýš diskrétne stanovisko.

Veľa času trávi na internete, na fórach, kde sleduje nové trendy vo svete PC a aktuálne technické novinky, aby bol technologicky stále in. Tejto časti svojho koníčka venuje svoj všetok čas po čase, ktorý mu venuje v práci. Teda doma. Jeho krehká polovička sa však snaží túto zložku manželovho hobby prechádzať s vopred nacvičeným úsmevom.

Petrov koníček si vyžaduje veľa sedieť celý deň, preto sa rád vyberie s rodinou do prírody na prechádzku. Napríklad na Borkut alebo Cemjatu. A to buď pešo alebo na bicykli. Nevyhľadáva prudké túry, lebo pri svojej výške a hmotnosti sa ešte stále nepovažuje za typického IT pracovníka (1,5 m  široký a 1,5 m vysoký).

Okrem techniky plnej tlačidiel Peter preferuje aj techniku plnú kolies. Áno, aj autá sú jeho neoddeliteľnou súčasťou a vo svete automobilizmu sa orientuje rovnako dobre ako v oblasti Hi-Tec.

Tvoje okolie ťa pozná ako fajnšmekra na techniku. Je niečo, čo ťa v poslednom čase v oblasti techniky prekvapilo?

Keď si moji kamoši kupujú autá, mobily, televízory alebo počítače, zavolajú ma ako technického garanta. Povedia mi čo chcú a ja im poradím, že by to malo mať toto a hento, idem s nimi k predajcovi a opýtam sa ho na také veci, že na nich mnohokrát ani nevie odpovedať. A tu sa stane, že mi moja dcéra v tínedžerskom veku prinesie štvorku z informatiky zato, že nevedela z čoho sa skladá počítač. Mne. A štvorku. Keby z dejepisu, tak nepoviem. Ale že nevie z čoho sa skladá počítač? U nás doma? Tak toto ma v oblasti techniky dokáže fakt prekvapiť.